Så här bygger du din egen samling med foto och konst steg för steg.

Hur kommer det sig att vi alldeles för ofta glömmer bort en av de viktigaste ytorna i hemmet?
Väggarna är kanske den yta som syns mest och förmedlar din personlighet allra bästa – ofta mer än en ny soffa. Tänk om konsten fick sätta tonen i ett rum, vad spännande det skulle bli. Men vad ska man välja? Här är lite tankar och idéer att ha med sig när konsten ska flytta in till dig. Följ dem eller lägg dem åt sidan men för att strunta i dem är det inte så dumt att känna till dem.

Inventera det du har.
Börja med att göra en inventering av vad du har på väggarna och i garderoben.
Gillar du verkligen det du har? Finns det något på vinden eller källaren som du har glömt bort eller har dina föräldrar något som de kan avvara?

Budget
En budget för konst kan man fördela på många sätt. Vissa föredrar att gå all in på ett enda stort verk medan andra föredrar kvantitet. Det finns inga rätt eller fel, möjligen att våga köpa ett verk som känns i magen. Blanda med posters, en eller några riktigt bra verk, köp något på auktion eller loppis. Det fina är att vi har ett stort sortiment både när det gäller pris och uttryck. Och dessutom en av landets bästa verkstäder för ramning och produktion av bilder. Läs mer om vår bildverkstad här

Rensa & Ge bort.
Rensa, ge bort eller sälj det som du inte tycker om. Fundera samtidigt på vad du vill förmedla med ditt val av bilder på väggarna. Ska de vara en inredningsdetalj som matchar möbler och färgsättning (det är helt okej), ett personligt urval av bilder som betyder något för dig eller bilder som väcker olika känslor och växer med tiden.

När bilden börjar klarna, titta gärna igenom vårt sortiment med ett öppet sinne. Kanske är det är dags att bli en konstsamlare? Det kan låta pretentiöst, men faktum är att när man vågar ta steget att investera i fotografi eller annan konst så får vardagen en ny dimension. Oavsett vad du väljer så välj utifrån din egen smak. Snegla inte på vad andra har. Ser du ett verk som du verkligen vill ha, köp om du har möjlighet. Lita på din magkänsla och den omedelbara första kärleken som uppfyller dig. Och ju mer du lär dig om fotografi och konst desto mer kommer du att upptäcka.

Träna ditt bildseende genom att följa oss på @sandengmarket

Låt inte bilderna växa fast i väggen.
När tapeten är solblekt förutom där en tavla har hängt då har det gått för långt.

Hur ska jag hänga?

Att hänga konst är också en konst. Och många gånger ett tidskrävande arbete, hur många ångrar man sig inte och hur många kombinationer finns det inte. Oändligheten och alla valmöjligheter kan göra dig helt förlamad. Det finns riktlinjer som funkar bra. Här är några av dem.

 • Häng efter en mittlinje på bilderna.
 • Häng efter bildernas överkant eller efter underkanten.
 • Gruppering. Samla många bilder på en vägg.  Prova att hänga oregelbundet. Men samlat.
 • Häng på höjden. Glöm inte att centrera.
 • Lägg ut dina tavlor på golvet. Flytta om, testa olika motiv, hur förhåller de sig till varandra?

Häng efter gyllene snittet. Mät avståndet till mitten av väggen. Det brukar vara cirka 120 till 140 cm från golvet. Dela tavlans höjd i tre och dra av en tredjedel från väggens mitt. Talet som du får fram, ska ligga på tavlans underkant när du hänger den på väggen. Exempel: Mitten av väggen hamnar 140 cm från golvet. Tavlan är 90 cm hög. Då är en tredjedel 30 cm. Dra av 30 cm från 140 cm, det blir 110 cm. Tavlan ska då ha sin underkant 110 cm från golvet.

 • Strikt och enhetligt eller en salig blandning? Välj samma färg på alla ramar. Tematisera dina bilder, eller blanda och ge, köp gamla ramar och ny passepartout.
 • Välj ett eller två stora verk eller många små. Det funkar alltid.
  • Häng inte för stort på för trånga utrymme.
  • Häng inte för högt. Ögonhöjd. Underkanten ska vara cirka en meter från golvet.
  • Häng en stor bild ovanför en liten. Häng mörka bilder ovanför ljusa.
  • Använd samma avstånd mellan bilderna. Ca 5 cm mellan stora bilder, 2,5 cm för små. Eller dubbla ramens bredd.
  • Testa med att ställa tavlor på golvet, ett bord eller på en list. Använd en bild som en del i ett arrangemang eller stilleben på ett bord.
  • Häng bilder inom ram, på galgar, med stift, limma dem över varandra. Ramvalet kan förstärka en bild, lyfta fram motivet, eller i värsta fall kväva bilden.
  • Tänk på att fotografi, teckningar och akvareller är känsliga mot solljus.

  Och till sist, när allt är på plats. Ta ner. Flytta om. Byt ut. Låt inte bilderna växa fast i väggen. När tapeten är solblekt förutom där en tavla har hängt då har det gått för långt.

Starta din inspirationsresa

  Välj motiv (porträtt, landskap, abstrakta former etc.) och tekniker (foto, teckning, tryck etc.) som harmonierar eller kontrasterar. Blanda runt och se vad som händer, uppstår det ett gillande eller krockar dem och tar ut varandra? Hittar du inte vad du söker, hör av dig till oss med dina önskemål så ska vi se vad vi kan göra.

 • Följ en eller flera fotografer/konstnärer och skaffa fler verk av dem. Vi arbetar långsiktigt med de flesta av våra fotografer och konstnärer och över tiden utvecklar de sitt konstnärskap i olika riktningar.
 • Satsa på en speciell inriktning. Svenska fotografer, kvinnliga eller manliga fotografer, fotografer som arbetar analogt, kanske fotografer som arbetar dokumentärt eller iscensatt. Vill du bygga en samling hjälper vi dig gärna.
 • Blanda gärna samtida verk med äldre konstnärer och fotografer. Vi kan erbjuda både de nya namnen och sällsynta unika bilder från förr.
 • Köp en conversation piece. Något som väcker frågor eller skratt, tankar eller diskussioner. Det kan vara vackert, fult, kontroversiellt, politiskt eller handla om något som engagerar dig. Var går din gräns? Ge bilder som du värjer dig emot en chans, titta en gång till, finns det något som kittlar och retar så är det rätt, den bilden kommer att växa sig stark på din vägg.
 • Fynda i dina föräldrars fotoalbum, sök efter minnen, nostalgi eller fotografiska fullträffar och låt oss skanna och förstora dem till ditt eget verk. Läs mer här
 • Glöm inte bort dina egna bilder. Helt säkert har du bilder som förtjänar en annan miljö än i din telefon eller dator. Vi printar dina bästa bilder i alla tänkbara format (så länge de håller för att förstoras) på papper som gör bilderna full rättvisa i många, många år. Läs mer här
 • Skanna in gamla vykort eller bilder som du hittar på en loppis. Ett gammalt okänt porträtt från förra sekelskiftet kan bli helt underbart om man gör en förstoring. Vi behandlar historien med stor kärlek. Läs mer här
 • Hitta ditt eget tema. En porträttvägg. En vägg med bara bilder på hundar eller katter eller andra djur, en vägg med landskap.
 • Olika ramar ger olika uttryck. Titta igenom vårt sortiment här och kika gärna på loppisar efter personliga ramar. Vi kan anpassa bilder efter alla storlekar och material så att de får en lång livslängd. På Sandeng Printspacehjälper vi dig att rama dina verk.Det är klart att konsten ska passa soffan. Eller fåtöljen, mattan eller tapeterna, det spelar inte så stor roll. Idag är inredning det nya modet, färg och stil skiftar från säsong till säsong. Och då kan bilder vara det där lilla extra som förändrar karaktären på ett rum.
 • Har du inte plats för mer bilder på väggarna? Häng där konsten inte hör hemma. Någonstans finns vita fläckar som behöver något överraskande. Ibland kan för mycket bli alldeles lagom.
 • Ett stort betydande verk som blir hjälten i rummet, bilden som drar alla blickarna till sig med en gång kan bli riktigt maffigt. Men tänk för en stund smått. Tänk att satsa hela din konstbudget på ett enda litet högklassigt verk. Det finns fotografi som inte ska vara stort, fantastiska små svartvita guldkorn som kräver att man kommer nära som betraktare. Här kan du se vårt sortiment av vintagebilder